in

Србија обележава Дан Европе, централна прослава у Новом Саду

У част Дана Европе у Београду су синоћ важне локације биле осветљене у бојама застава Европске уније.

Дан Европе (9. мај), обележава се као сећање на објављивање Шуманове декларације.

Овај важан документ, који носи име по тадашњем министру спољних послова Француске, објављен је 1950. године и представљао је основу изградње уједињене Европе, па самим тим и Европске уније.

Сваке године, Дан Европе обележавају поруке мира и солидарности.

„Светски мир не може се сачувати без креативних напора пропорционалних опасностима које му прете“, стоји у Шумановој декларацији, саопштено је из Делегације ЕУ у Србији.

Централна прослава Дана Европе одржаће се данас на Тргу слободе у Новом Саду, где ће током вечери бити организован концерт. Музичари из Оркестра младих Западног Балкана изводиће дела класичне, џез, поп, рок и етно музике заједно са бројним познатим уметницима.

Током маја, предвиђен је велики број догађаја на којима могу учествовати грађани. Догађаји и бројне онлајн и медијске активности су део кампање ЕУ за тебе – Бољи смо заједно, којим Делегација Европске уније у Србији обелажава Дан Европе, заједничку прошлост, садашњост и будућност Србије и ЕУ.

Прелети изнад више градова поводом Дана победе

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату ваздухоплови Војске Србије данас ће у времену од 11.30 до 13 часова, извршити прелете изнад више градова.

Прелети ће бити изведени изнад Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Београда, Ужица, Пожеге, Чачка, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Крушевца, Трстеника, Краљева, Ниша, Прокупља и Лесковца, саопштило је Министарство одбране.