in

’’Srpska Pravoslavna crkva, izazovi i iskušenja kroz istoriju“ naučni skup u Bačkoj Palanci

BAČKA PALANKA –

Dvodnevni naučni skup ’’Srpska Pravoslavna crkva, izazovi i iskušenja kroz istoriju“, biće otvoren u subotu 22. oktobra u Bačkoj Palanci, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja.

Simposion je organizovan saradnjom Eparhije bačke (Crkvena opština Bačka Palanka), Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (Centar za istorijska istraživanja) i Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama.

Učesnike naučnog skupa će pozdraviti direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, zamenik predsednika opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, Upravnik centra za istorijska istraživanja prof. dr Boris Stojkovski i dr Nemanja Dević, naučni saradnik.

Priznata imena iz oblasti istorije, teologije, kulture, umetnosti, arhivistike i srodnih naučnih disciplina predstaviće svoje radove, koji će se zatim objaviti i u Zborniku radova sa simposiona.

Naučni skup biće održan u odmaralištu Crvenog krsta na Bagremari.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /