in

Srpske firme pripremaju se za Sajam privrede u Mostaru od 16. do 20. aprila

BEOGRAD –

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem 25. Međunarodnom sajmu privrede koji će se održati u Mostaru od 16. do 20. aprila, objavila je  PKS. Tržište Bosne i Hercegovine vodeće je izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koji je u 2022. godini iznosio oko 3,3 milijardi evra i suficit srpske privrede od više od 840 miliona evra.

Poslednji podaci o spoljnotrgovinskom poslovanju pokazuju da je i tokom 11 meseci prošle godine Bosna i Hercegovina ostala jedno od najvažnijih tržišta, uz konstantan rast domaćeg suficita, koji će se u 2023. godini približiti cifri od 900 miliona evra.

Mostarski sajam privrede je, po broju izlagača i posetilaca, najznačajnija i najveća sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Na 30.000 metara kvadratnih lane se okupilo 800 izlagača iz 30 zemalja regiona i Evropske unije, a sajam je posetilo oko 40.000 posetilaca.

Ove godine zemlja partner biće Hrvatska.

Budući da je sajam po profilu opšti, na njemu se tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske industrije, poljoprivredne i prehrambene, automobilske industrije i drugih, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

Tokom trajanja sajma održaće se i podsajamska manifestacija Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /