in

Stabilizacija tržišta polovnih automobila se očekuje tek 2024. godine (AUDIO)

NOVI SAD –

Polovni automobili u Srbiji skuplji su u proseku 21 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast cena biće nastavljen, navode sa portala Polovni automobili. Prema njihovim procenama, stabilizacija ovog tržišta očekuje se tek u 2024. godini.

auto, plac, polovni, automobili

Procena je da se u Srbiji godišnje proda oko 150.000 polovnih vozila, a rast njihovih cena krenuo je tokom pandemijske krize, te su danas skuplji za skoro 30 odsto u poređenju sa 2020. godinom, ukazuje Romana Takov, saradnica portala Polovni automobili.

Ona dodaje i da aktuelni rat u Ukrajini takođe dodatno intenzivira postojeći disbalans ponude i potražnje polovnjaka. Takov kaže da se u Srbiji najviše kupuju polovnjaci stariji od 10 godina, a zbog slabe platežne sposobnosti građana.

Prema njenim rečima, na domaćem tržištu polovnjaka dominiraju dizelaši, dok je najmanje električnih i hibridnih vozila.

Trgovci automobilima napominju da na cenu polovnih vozila utiče i to što su pooštreni evropski bezbednosni i ekološki standardi tako da diktiraju niz tehnologija koje su izuzetno skupe kad je reč o dodatnoj opremi koju imaju noviji automobili. Na domaćem tržištu, pak, kako navode, još uvek dominiraju starija vozila sa euro 3 normama i predstavljaju najveće zagađivače koji se više ne prodaju u zemljama Evropske unije. Oni poručuju da je neophodno utrostručiti subvencije za kupovinu električnih automobila, koje trenutno iznose oko milion evra na godišnjem nivou, a kako bi se obezbedio rast učešća električnih vozila i na našem tržištu.

Detaljnije u audio prilogu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /