in

Stari zanati: Sajdžija Damir Simović (AUDIO)

Stari zanati: Sajdžija Damir Simović (AUDIO)

NOVI SAD –

Kažu da je vreme jedina kategorija koju ne možemo kontrolisati. Ono ide svojim tokom i prolazi bez obzira na sve. Ako je to tačno, onda niko pouzdano ne zna čemu služe časovnici ali, ako su u kvaru, znamo da ih sajdžije mogu popraviti. Ovo je priča o jednom od njih.

casovnicar, 3

Damir Simović kaže da je sajdžija postao sasvim slučajno ali, kada gleda iz sadašnje perspektive nezamislivo mu je da bilo šta drugo radi.

Na Damirovoj srednjoškolskoj diplomi piše precizni mehaničar – časovničar. Objašnjava nam da je osnovna podela satova na mehaničke i kvarcne. Pored ručnih satova, koje najčešće popravlja, tu su i zidni, podnostojeći, kaminski, budilnici i džepni satovi:

Bez obzira što su današnji satovi moderniji i što se savremene tehnologije ogledaju i u novim funkcijama koje satovima stalno dodaju, osnovna ideja na koji način funkcioniše časovnik je vekovima nepromenjena, kaže naš sagovornik:

Svaki deo časovnika zahteva poseban alat. Ono bez čega ne može da se zamisli jedan sajdžija su lupa i pinceta za koju Damir kaže da je produžena ruka i produžetak prsta:

Zanat je učio kroz praksu u čuvenoj novosadskoj firmi Zenit, a od 2001. godine ima svoju radionicu preko puta Limanske pijace.  Damir ne brine o budućnosti sajdžijskog zanata. Kaže – dok ima ljudi, meriće se i vreme.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /