in

Starović: Rezolucija o Srebrenici može da se analizira na tri nivoa

On je za RTS rekao da bez obzira na činjenicu što je matematika takva kakva jeste, da će to na kraju biti moralna pobeda Srbije, jer će još jednom dokazati da je pre svega država koja ima kičmu.

“Ono što žele da postignu možemo analizirati na više nivoa. Jedan od njih jeste onaj koji se tiče njihove namere u ovim postojećim okolnostima, kada se pred našim očima odvija jedan strašan i surov rat na području Gaze, da se da nekakvo veštačko disanje jedinstvu zapadnog i islamskog sveta”, rekao je Starović.

Drugi nivo je, dodaje, namera inicijatora rezolucije da zapravo nametnu jednu bitno drugačiju interpretaciju užasnog i tragičnog građanskog rata u BiH, time što će čitav narativ o ratu, čitavu istorijsku istinu pokušati da redukuju na samo jedan događaj, ma koliko on pojedinačno važan i tragičan bio.

“Time pokušavaju zapravo retroaktivno da opravdaju i mnoge druge stvari, poput zločinačke akcije ‘Oluja’ i agresije na SR Jugoslaviju”, rekao je Starović.

Treći nivo je, ističe Starović, krajnja relativizacija genocida, jer je sasvim sigurno da će se već u narednim danima i mesecima pojaviti niz sličnih inicijativa pred Generalnom skupštinom, gde će mnoge države i narodi tražiti da stradanje koje su oni preživeli, pre svega u 20. veku, bude kvalifikovano kao genocid.

Govoreći o očekivanim rezultatima glasanja, Starović kaže da je jasno da u matematičkom smislu Srbija ne može da prevaziđe one brojeve koji su već spremni.

“Ono u čemu su se, čini mi se, prevarili ili preračunali inicijatori, kosponzori ove i ovakve rezolucije, jeste to što su računali da ćemo se i mi kao Republika Srbija i srpski narod postaviti politički pragmatično, politički oportuno, da ćemo se zapravo, suočeni sa tom i takvom matematikom, praviti mrtvi, ostati po strani”, ukazuje ministar.

Dodaje da je jasno da ne možemo i nećemo smatrati prijateljskim one države koje nam sutradan okrenu leđa i koje se budu oglušile na našu jasnu i principijelnu argumentaciju, koja je svima jasna i razumljiva.

“Ponavljam, dakle, usled brojnih pritisaka kojima su izloženi, neki će odlučiti da se o to ogluše”, poručuje Starović.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /