in

Starović: Usvajanje preporuke za članstvo Prištine u Savetu Evrope izraz nepravde

Starović: Usvajanje preporuke za članstvo Prištine u Savetu Evrope izraz nepravde

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a istakao da se preporukom o prijemu Prištine u članstvo te najveće i najstarije panevropske organizacije svakako krši i slovo i duh osnivačkih dokumenata Saveta Evrope, kao i temeljni principi na kojima je Savet Evrope zasnovan.

Ocenio je da izveštaj Dore Bakojani obiluje kontradiktornim i nepravednim stvarima i da se može diskutovati zbog čega je ona od početka rada na tom izveštaju postavila samo tri uslova.

Naveo je da je ispunjen samo jedan uslov, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, dok za preostala dva uslova – pitanje eksproprijacije srpske zemlje na severu Kosova i Metohije (KiM) i formiranje Zajednice srpskih opština, nije učinjeno ništa.

“Uprkos svemu tome, u izveštaju se preporučuje da Priština postane član Saveta Evrope a preporučuje se i nekakvo nadzirano članstvo. Ne, takva kategorija članstva u Savetu Evrope ne postoji”, ukazao je on.

Precizirao je da postoji punopravno članstvo i da su sve članice podložne konstantnom nadzoru ili monitoringu.

Starović je istakao da su članovi Političkog komiteta potpuno ignorisali sve što se odvijalo na prostoru KiM u poslednje dve godine otkako je Priština podnela prijavu za članstvo u Savetu Evrope.

“Ignorišu činjenicu da se Srbima uskraćuju elementarna osnovna ljudska, politička i ekonomska prava, počevši od zabrane glasanja Srbima na srpskim izborima, preko nametanja nelegitimnih gradonačelnika i odbornika skupština opština, zatim nečega što suviše liči na vojnu okupaciju severa KiM, upotrebom i stalnim raspoređivanjem tih specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga kosovske policije”, istakao je Starović.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /