in

Stem metoda – kroz igru i eksperimente do znanja

Stem metoda – kroz igru i eksperimente do znanja

Učenjem na tako zanimljiv način postižu natprosečne rezultate, a stečeno znanje im omogućava da bolje razumeju stvari i pojave u svetu oko sebe.

Zašto je nebo plavo? Kako se pravi oblak? A kako “voćna mumija”? To su samo neka od pitanja koja postavljaju đaci 3. razreda OŠ “Ivan Milutinović” u Subotici, a do odgovora dolaze pomoću eksperimenata, i to ne samo da bi dobili dobru ocenu u dnevniku već kako bi stečeno znanje primenili u svakodnevnom životu. Na taj način su naučili i kako radi centrifuga na mašini za pranje veša.

stem, metoda, deca, vrtić, subotica

„Kada dovoljnom brzinom zavrtimo u krug dve, povezane plastične čaše u koje smo stavili ping-pong loptice, one se uvek postave na najvećoj međusobnoj udaljenosti. Tako stvaraju silu kakva deluje i kada radi centrifuga na veš- mašini”, objašnjava David Kanižai, učenik 3. razreda OŠ “Ivan Milutinović” šta su naučili izvođenjem jednog od eksperimenata.

Njegovi školski drugovi Ivan Vukov, Uroš Saulić i ostala deca iz 3a razreda, od svih časova koje pohađaju u školi, najviše vole onaj na kome izvode eksperimente i tako dolaze do objašnjenja kako funkcionišu aparati ili deluju pojave sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

stem, metoda, vrtić,

Ovakav način učenja naziva se STEM metoda, a predstavlja kombinaciju nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. U nastavi ga primenjuje učiteljica Slađana Marković Štetak kako bi đacima učenje učinila zanimljivim, a u tome je i uspela.

„STEM metoda ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu nastavu jer učenje na ovaj način kod dece podstiče radoznalost, otkrivanje uzročno-posledičnih veza, jača mehaničke, jezičke i logičke sposobnosti, povećava njihovu motivaciju, a rad u grupama podstiče njihovi saradnju i jača veze između članova tima”, objašnjava Slađana Marković Štetak, učiteljica OŠ “Ivan Milutinović” koja je STEM uvela u učionicu.

stem, metoda, vrtić, subotica

Ovaj metod u nastavi u Subotici, za sada, primenjuje samo učiteljica Slađana Marković Štetak u OŠ “Ivan Milutinović”, a i od dece i od roditelja prihvaćen je sa oduševljenjem, pa se očekuje da će u budućnosti biti sve više onih koji će birati ovaj vid učenja koji kod dece podstiče kreativnost, inovacije, kritičko mišljenje i bolje razumevanje nauke i sveta oko sebe.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /