in

Стендап комичар преиспитује многе табу теме

НОВИ САД –

У последње време стендап комедија налази све јаснији пут до публике, али и даље није једноставно отворено износити мисли и ставове пред људима и пронаћи у томе праву меру. Један од оних којима то успева је млади глумац Стефан Остојић који пише, говори и пева о лепим, али политички некоректним стварима. Он тако преиспитује многе табу теме, а ми га издвајамо због талента, храбрости, али и хуманитарног рада, саставног дела његових пројеката.

Идеја Стефанових стихова је ослобађање смехом, суочавање са уверењима, страховима, предрасудама уз забаву, без стида. Он подсећа да су те ствари предуслов стварања сваке уметности, уз неизоставну идеју о слободној мисли, која је у креирању стендапа кључна.

комицар

„Ја увек могу свирати песме о нечему што је нама свима шаљиво и свима нама познато као да сви то проживљавамо али кад се задре у нешто што сви знамо, а ћутимо о томе, онда се ту деси неко ново отварање, то је онда неки смех ослобађања, најзад неко то говори“, каже глумац Стефан Остојић.

Његови текстови говоре о старости, национализму, односу Срба и Хрвата, мушко женским односима, а судећи по реакцијама јасно је да не греши у проналаску теме. А иако је у том смислу на почетку каријере, део прикупљених средстава одлази у правцу једне друге мисије.

„Направо сам неких осам-девет играња по Србији и отишао сам у Осјек и сакупљао сам новац за Снежану Козму из Кикинде која се бори са раком јајника и сакупио сам 35.000 динара од свирки. На Bocoosto профилу на инстаграму има више о том целом процесу и како се и даље може помоћи Снежани“, каже глумац Стефан Остојић.

Пред њим је и нова идеја коју реализује са познатом француском редитељем Ли Делог. У питању је невербална кловновска драма „Лудаја“.

„То је представа која ће у септембру имати своју премијеру у Кикинди. Након тога ће обићи сва кикиндска села, а након тога и сва мања села у Банату која немају приступ позоришту и то ћу ићи бициклом сам. Циљ ми је да донесем позориште деци и старијима који једноставно немају прилику да гледају“, каже глумац Стефан Остојић.

А сви треба да имају прилику да гледају културне садржаје односно да задовоље право на културу. Кикинђанима ће ускоро то бити лакше оствариво јер њихов суграђанин препознаје проблеме своје средине коју се труди да унапреди . То и потврда тезе да глумци осим талента имају став, смелост, идеју и снагу и да њихов глас и ван сцене може и треба да се чује.