in

Stiže 18 vozova iz Švajcarske i pet iz Kine, cilj do 2027. i 20 miliona putnika

Stiže 18 vozova iz Švajcarske i pet iz Kine, cilj do 2027. i 20 miliona putnika

“U 2021. imali smo svega 2,6 miliona putnika, u 2023. 7,1 miliona. Očekujemo do kraja godine da imamo više od osam miliona, a zbog pruge Beograd Subotica i modernizacije mreže i naš strateški cilj je da do 2027. pređemo broj od 20 milina putnika”, rekao je Bulajić za Tanjug.

Srbija će vrlo brzo dobiti još 18 švajcarskih vozova “Štadler flirt”, najnovije generacije, čime će se standard podići na najviši nivo, rekao je Bulajić za Tanjug i naglasio da ti vozovi nisu donacija, već su kupljeni iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj – za 112 miliona evra.

Dodao je da je su to izuzetni vozovi koji će uvećati flotu Srbijavoza.

Sada imamo 21 elektromotorni voz za regionalni saobraćaj, rekao je Bulajić i podsetio da je Srbija kupila i pet vozova iz Kine koji će kada stignu biti najomiljeniji među našim putnicima.

Bulajić je ocenio da je već otvaranje pruge Beograd-Novi Sad pokazalo koliki je tehnološki iskorak napravlila železnica i koliko je naša zemlja tehnološki otišla ispred čitavog regiona.

“Jedini smo u regionu koji ima prugu za brzinu od 200 km na sat i mogu reći da je to samo jedan mali, prvi prozor u budućnost železnice. Vrlo brzo već krajem godine, biće pušteni nastavak od dodatnih 108 km te pruge, koje će nam omogućiti da do Subotice dođemo za 75 minuta”, rekao je Bulajić i podsetio da sa druge strane Mađarska radi na modernizaciji svoje mreže.

Prema njegovim rečima, čim se završe radovi na mađarskoj teritorij Srbija je spremna istog trenutka da se poveže sa Budimpeštom do koje će se stizati za tri sata i uvede polaske na svaka dva sata.

Dodao je da će to biti od izuzetnog značaja i za nas i za Mađare i da će se vozom brže do Budimpešte stizati nego avionom.

“Budimpešta je jedan od gradova sa najvećim brojem turista u Evropi. Oni imaju preko 7-8 miliona turista godišnje. Beograd postaje sve atraktivnija destinacija i kada budete mogli da spojite ta dva grada u jedinstvenu turističku ponudu, što znači da neko ko dođe u Budimpeštu može da skokne vozom do Beograda, izađe kod nas na večeru, ode u neki muzej, na splav to će biti nešto izuzetno značajno za Beograd, i za ekonomiju grada”, rekao je on.

Kao izuzetno značajno ocenio je i modernizaciju pruge na jugu Srbije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /