in

Sto godina od rođenja akademika Bogoljuba Stankovića (AUDIO)

NOVI SAD –

Bogoljub Stanković, srpski matematičar, redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti kao i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, bio je poznat istraživač i predavač, ne samo u Jugoslaviji. Predavao je i u Sovjetskom Savezu, Mađarskoj, Bugarskoj, čak i u Indiji. Stogodišnjica rođenja Bogoljuba Stankovića obeležena je na međunarodnom naučnom skupu u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

ogranak, sanu, u, novom, sadu

Bogoljub Stanković završio je fakultet u Beogradu i smatra se pionirom matematike u Srbiji. Osnovao je Katedru za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu 1954. godine, bio je dekan tog fakulteta i rektor novosadskog Univerziteta, podsetio je akademik i učenik  Bogoljuba Stankovića Stevan Pilipović.

Stanković je bio izuzetno cenjen i u Sovjetskom Savezu i u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u zemljama Južne Amerike. Na konferenciji u novosadskom ogranku SANU-a bilo je reči i o Stankovićevom životu, koji u mladosti nije bio lak. On i cela njegova porodica bili su na spisku za streljanje u zloglasnoj Novosadskoj raciji.

Sticajem okolnosti su spaseni zahvaljujući komšijama. Stanković će se nakon toga priključio radu NOB-a u Vojvodini da bi 1944. godine bio uhapšen i odveden u logor Dahau, odakle se vratio jedva živ jer su na njemu nacisti eksperimentisali ugljen-dioksidom, a preležao je i tifus. Bogoljub Stanković preminuo je 16. maja 2018. godine u Novom Sadu u 94. godini.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /