in

Столтенберг: НАТО припрема посебан пакет мера за БиХ

У објави на Фејсбуку Турковић је појаснила да је од Столтенберга добила писмо у којем је он уверава да се предузимају све мере опреза условљене нестабилном сигурносном ситуацијом на европском континенту након руског напада на Украјину.

“Руска агресија на Украјину из темеља подрива европску безбедност. Зато је НАТО спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску (Русије) како би ојачао њихову отпорност. Као што знате, НАТО развија сет мера, посебно скројених за Босну и Херцеговину складно вашим потребама”, навод се у Столтенберговом писму које је цитирала Турковић, преноси Хина.

Реч је о одговору на писмо које је Турковиц још у априлу послала у седиште УН, НАТО-а, као и на адресе лидера ЕУ. Писмо је садржало упозорења о безбедносним претњама по БиХ након што је избио рат у Украјини.

Столтенберг је у свом одговору поновио јасну подршку евроатлантском путу БиХ односно њеном интегрисању како у Европску унију тако и у НАТО те је најавио наставак сарадње чији је циљ спровођење реформи нужних да би се ти циљеви остварили.

Он је навео да је стабилност западног Балкана дугорочни стратешки циљ Алијансе којем остаје до краја предана. Изразио је забринутост због сепаратистичке реторике и активности које прете одржању Дејтонског споразума.

Навео је и да НАТО снажно и јасно подржава суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и функционисање њених институција.