in

Stoltenberg: Podrška Ukrajini je ulaganje u bezbednost; Kuleba: Treba nam patriot

“Ono što radite je važno za sve nas. I zato sam mnogo, mnogo puta izjavio da podrška Ukrajini nije dobrotvorna akcija. Podrška Ukrajini je ulaganje u sopstvenu bezbednost. Radujem se što cemo danas da razgovaramo o tome kako da dodatno ojačamo našu saradnju, ali i kako da vas pokrenemo ka članstvu u NATO”, rekao je prvi čovek NATO Alijanse na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Briselu.

On je istakao da 99 odsto vojne podrške Ukrajini dolazi od NATO saveznika, ali da mora da se obezbedi pravedna podela tereta i da ce to potrajati, zbog čega je neophodna još jača podrška.

“Razgovaraćemo i o dugoročnom finansijskom obećanju, obavezi NATO saveznika. Moramo da budemo manje zavisni od dobrovoljnih priloga kratkoročno, a više od jakih obaveza NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Kuleba je rekao da je došao u Brisel kako bi istakao da je za odbranu Ukrajincima najvažnije da dobiju još sistema Patriot i druge vazdušne odbrambene sisteme, pre svega zbog brojnih napada bespilotnim letelicama.

“Rusija sistematski uništava ukrajinsku ekonomiju, ubija Ukrajince, a uništava i naše gradove, što se uklapa u rusku strategiju da eliminiše Ukrajinu sa mape. Moja glavna poruka danas ce biti patriote, jer spasavanje ukrajinskih života, spasavanje ukrajinske ekonomije, spasavanje ukrajinskih gradova zavisi od dostupnosti patriota i drugog vazduha odbrambenih sistema u Ukrajini, a mi govorimo o patriotama jer je to jedini sistem koji može da presreće balističke rakete”, rekao je on i dodao da nabavka tih sistema zavisi od saveznika.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /