in

„Страдање на северу“ – обележено 80 година од интернирања Кикинђана у норвешке логоре

„Страдање на северу“ наслов је изложбе, којом је обележено осам деценија од интернирања 46-оро кикиндских антифашиста у концентрационе логоре у Норвешкој, од којих је преживело само седморо. У Парку пријатељства „Нарвик“ постављени су панои, на којима је приказана прича о интернирцима.

„На изложби се може видети хронолошко ток, како су одведени Кикинђани, где су све боравили, какви су били живот и услови у логору. Истицао сам бројке и како су губили своје животе“, каже Милош Пушара, кустос историчар Народног музеја Кикинда.

Након Другог светског рата, развијала се сарадња између норвешког и српског народа. Покретани су „Каравани пријатељства“, који су обухватали међусобне посете.

„Стварно је развијано велико пријатељство између ова два народа, чак су се склапали и мешовити бракови између нашег и њиховог живља. Било је идилично“, прича Тибор Фиреди, секретар Друштва српско – норвешког пријатељства.

Идила је нарушена током деведесетих година и рата на простору бивше Југославије. Ипак, последњих година јавила се иницијатива за обнављањем добрих односа.

„Влада Краљевине Норвешке, преко разних фондација, обезбеђује финансијска средства, пре свега бесповратна средства за обнову и ревитализацију инфраструктуре из области здравства, саобраћаја и културе. Када говоримо о помоћи, морамо споменути и издашне стипендије Краљевине Норвешке за наше најталентованије студенте“, објашњава Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника Кикинде.

У оквиру обележавања 80 година од страдања Кикинђана у норвешким логорима, одржано је и предавање историчара, са циљем да се кроз културу сећања њихова жртва не заборави.