in

Štrbac: Veritas čuva istinu o 8.500 stradalih u ratu u Hrvatskoj, 38 odsto civili

On je naveo slučaj sedamdesettrogodišnje Anđe Katić, koja je ubijena na kućnom pragu u selu Otišić kod Sinja, 16. jula 1993. godine, a jedan od ubica je bio Tihomir Armada zvani Mirko iz Hrvaca, koji je tada imao svega 23 godine.

“Armada je, kada je Anđa upisana u našu bazu podataka u februaru 2001. godine, još nekažnjen živeo u Hrvacu”, rekao je Štrbac za Srnu.

Dodao je da su Armada i njegov saučesnik, čiji identitet nije evidentiran, bili u jedinicama pod komandom Ante Kotromanovića, koji je kasnije u vladi Zorana Milanovića bio ministar odbrane Hrvatske.

Štrbac je naveo da je Otišić, prema popisu 1991. godine, imao 1.006 stanovnika, od kojih su 966 bili Srbi, a da je, prema poslednjem popisu 2021. godine popisano 39 stanovnika i samo je jedno dete mlađe od 15 godina.

Prema njegovim rečima, za taj zločin niko nije odgovarao.

Štrbac je podsetio da su u Otišiću tokom rata gotovo sve kuće zapaljene.

Naveo je da je prvi upisani u “Veritasovu” bazu podataka bio Dragiša Vranješ iz Cetine, koji je na početku rata, na shvatajući ozbiljnost situacije, iz Švajcarske, gde je živeo, krenuo u zavičaj, a hrvatske snage su ga legitimisale kod Slavonskog Broda i na auto-putu izvukle iz autobusa, odakle je prebačen u Rijeku, pa u Šibenik.

Štrbac kaže da, pošto su Srbi iz Cetine u Drugom svetskom ratu bili četnici, u zatvoru prema Vranješu nisu imali milosti, a potom je od hravtske strane stiglo obaveštenje da je on umro od srčanog udara.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /