in

Stručnjaci: Investiciono zlato kupovati samo kod proverenih trgovaca

“Već nekoliko godina ne važi zakon da svaki uvoznik investicionog zlata mora da prosledi svu uvezenu količinu na proveru u državnu instituciju, koja posle provere zaključuje da li je uvezeno zlato ispravno. Sada je jedina kontrola kod uvoza investicionog zlata posedovanje uvozne dozvole iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine”, rekao je stručnjak za ulaganje u investiciono zlato Georgi Hristov.

Ističe da čak i da se dogodi neka carinska provera, carinici nisu toliko iskusni da bi mogli da prepoznaju da li su proizvodi od zlata pravi ili ne, zbog čega kupci treba da budu obazrivi.

Hristov iz firme Tavex zlato&srebro kaže da je investiciono zlato spas od inflacije, da će uvek sačuvati vrednost ušteđevine i da je, prilikom ulaganja, jedna veća poluga isplativija od više manjih, navedeno je u saopštenju.

Berzanski analitičar Branislav Jorgić smatra da je zlato čuvar vrednosti i dugoročna investicija i da je za one koji su strpljivi i koji neće svaki dan proveravati koja je cena na berzi.

“Ulaganje u zlato je dugoročna investicija, pet godina pa naviše. Osnovni motiv investiranja u zlato je čuvanje vrednosti imovine. Jedini prihod kod investicionog zlata je kapitalna dobit odnosno rast cene zlata. Dodatnih prihoda, poput kamate ili dividende nema”, kaže Jorgić.

Jorgić i Hristov kažu da je dosta građana koji kupuju nakit kao investiciju, ali nakit ne zamenjuje investiciono zlato.

“Investiciono zlato je zlato standardnog kvaliteta i oblika. Kvalitet je 24 karata i 999,9 čistoće, a oblik je u vidu zlatne pločice ili zlatne poluge. Standardizovan oblik i kvalitet povećava likvidnost, tj. utrživosti na sekundarnom trgovanju sa zlatom. Nakit se ne smatra investicionim zlatom upravo zato što nema standardni kvalitet i oblik”, kaže Jorgić.

Hristov dodaje i da je investiciono zlato oslobođeno PDV-a, kao i da su marže kod nakita izuzetno visoke.

Objašnjava i da je neophodno čuvati zlato u banci, kao i da poluga mora da ima adekvatno pakovanje i sertifikat kako joj ne bi pala vrednost.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /