in

Судан на удару драматичне несташице хране

Ова ситуација је настала након што је Светски програм за храну (ВФП) УН, због недостатка средстава, суспендовао програме рационализације хране у бројним деловима Судана, преноси Би-Би-Си.

Ово тело УН је саопштило у јуну да недостаје око 426 милиона долара да би се наставило са дистрибуцијом хране, међутим та помоћ није стигла јер се међународна заједница фокусирала на друге кризе које се преклапају, укључујући и рат у Украјини.

Сами Ал Субаихи, ангажован у организацији Лекари без граница, рекао је да је више од 20.000 људи који живе у камповима за расељена лица у опасности од гладовања.

Званичник ВФП рекао је за Би-Би-Си да је ово тело “суспендовало помоћ у храни за 1,7 милиона људи због недостатка средстава“, али је нагласио да се и даље пружа помоћ за 4,5 милиона људи.

Суспензија је уведена у различитим регионима Судана и више од 60 одсто становништва од укупно 11 милиона Суданаца сада се суочава са “озбиљном несташицом хране”.

Из ВФП је саопштено 14. јуна да су “исцрпљене све опције пре обустављања помоћи у храни”, укључујући смањење оброка за 50 одсто током 2021. године.

Од стицања независности 2011. године, у Јужном Судану насиље је део свакодневице и то додатно угрожава снабдевање храном, упркос формирању владе националног јединства 2020. године.

Ситуацију су додатно погоршале и четири узастопне сезоне поплава које су уништиле куће, девастирале пољопривредна земљишта и раселиле десетине хиљада људи.