in

Судар различитих вредности доноси неразумевање (АУДИО)

Временом такве неправилности постају нови обрасци понашања, а друштво у целини прихвата нову културу понашања. Да ли живимо систем вредности који бирамо или који нам је наметнут?

Да ли су отуђеност, бахатост и нарцисоидност нове вредности? И које су последице по појединца у судару различитих вредности у друштву? Питали смо социолога са Филозофског факултета у Новом Саду професора доктора Жолта Лазара.

Постали смо мрзовољни, нетолерантни, несаосећајни те окренути само својим потребама.

„То понашање сам назвао постмодерном бахатошћу. Извор таквог понашања је нарастајући егоцентризам који је резултат потрошачке културе развијенијих друштава. Она се огледа кроз филмове, серије, жуту штампу, забаву и свакодневно понашање које инсистира на егоистичном понашању и самоафирмацији по сваку цену па и на штету других“ рекао је социолог са Филозофског факултета у Новом Саду професор доктор Жолт Лазар.

Генерацијски сукоб је један од аспеката сукоба система вредности старијих из другог система и млађих из времена масовне, популарне културе и забаве.

Борити се против овога значи, пре свега, борити се за праву културу, развијати личност, мотивисати децу да се отварају итд.