in

Sve manje stanovnika u Banatu, kakve su posledice?

NOVI KNEŽEVAC –

Banat, a pogotovo sever tog dela Vojvodine, sve je siromašniji, a u selima je uglavnom stariji živalj. S kraja XX veka, opština Novi Kneževac imala je oko 19.000 stanovnika. Nakon aktuelnog popisa, taj broj neće premašiti 8.000 žitelja te severnobanatske opštine. Već neko vreme ne radi lekar u ambulanta u Banatskom Aranđelovu, jer nema prijava na otvorenom konkursu, a ne funkcioniše ni autobuski prevoz. U novokneževačkoj lokalnoj samoupravi najavljuju rešavanje tih problema.

Odliv stanovništva, gravitacija mladih ka većim centrima i ekonomsko propadanje učinili su svoje, pa je u sve malobrojnijim seoskim mesnim zajednicama opštine Novi Kneževac uglavnom starije stanovništvo. Tako je i u Banatskom Aranđelovu, koje sa naseljima Podlokanj i Siget ima oko hiljadu stanovnika. Za meštane tog dela Vojvodine urgentno je rešavanje za njih važnih problema:

banat, , , foto, bela, terno

Iako rad Doma zdravlja nije u nadležnosti lokalne samouprave, u novokneževačkoj opštini naglašavaju da već neko vreme pokušavaju da reše problem nedostatka lekara.

Usled malog broja putnika i nerentabilnosti linija, redovne autobuske linije veće neko vreme ne funkcionišu. To bi trebalo da bude ispravljeno budžetom za narednu godinu, kaže Radovan Uverić, predsednik opštine Novi Kneževac.

Pored poljoprivrede, severu Banata neophodne su nove fabrike i radna mesta. Nažalost, industrijska zona u Novom Kneževcu još čeka potencijalne investitore, ali je pitanje da li u tim fabrikama ima ko da radi.

 

 

 

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /