in

Svečanom akademijom obeleženo 200 godina od rođenja velikana srpske poezije Branka Radičevića

Svečanom akademijom obeleženo 200 godina od rođenja velikana srpske poezije Branka Radičevića

Tim povodom, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno i predsednik Odbora za obeležavanje 200-godišnjice rođenja velikana naše poezije, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je ova godina u znaku velikog jubileja, u čije obeležavanje su uključene mnoge nacionalne institucije, sa ciljem podsećanja na život i neprolazno delo Branka Radičevića.

„Branko je napravio svojevrsnu revoluciju sredinom 19. veka, kada je posle decenija bitisanja starog srpskog pesništva, koje je bilo pomalo učmalo i jednoznačno, uspeo da svojim nevelikim, ali snažnim delom oživi narodni duh, i to je najvažniji Brankov učinak”, izjavio je predsednik Mirović.

svecana, akademija, povodom, obelezavanja, 200, godina, od, , rodjenja, branka, radicevica, (5)

Mirović je istakao da će, između ostalog, tokom ove godine biti realizovani brojni programi u okviru obeležavanja jubileja – Matica srpska će, nakon dve i po decenije, objaviti Sabrana dela Branka Radičevića u dva toma, dok će deo programa na Vukovom saboru u Tršiću biti posvećen Branku.

„Branko je svojim stvaralaštvom ostavio veliki trag u našoj književnosti, kulturi i istoriji i u narodnoj duši, jer, kako reče Mihiz, uvek će se u temelju našeg pesništva ukazati Brankov ugaoni kamen, a mi danas ozareni stojimo na tom čvrstom temelju kome je vreme uklesalo svaki pesnikov stih i odraz u nama za večnost”, naveo je Mirović.

Besedu posvećenu Branku i njegovom delu održao je srpski pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov.

Branko Radičević rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Prve stihove je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, koja, zajedno sa Stražilovom, zauzima posebno mesto utemeljeno u njegovoj poeziji i poemi „Đački rastanak” – jednom od njegovih napoznatijih dela. Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića bio je najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

svecana, akademija, povodom, obelezavanja, 200, godina, od, , rodjenja, branka, radicevica, (22)

Svečanoj akademiji prisustvovali su i članovi Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Vojske Srbije, predsednik Matice srpske, predstavnici gradova i opština, predstavnici udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, đaci novosadskih škola i druge zvanice.

Na 200. rođendan Branka Radičevića izložba slika u Sremskim Karlovcima

Izložba slika “Oj, Karlovci” koja se oranizuje u čast dvestogodišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih pesnika Branka Radičevića, biće otvorena u četvrtak 28. marta u 11 časova u Galeriji Karlovačke crtačke škole (bivši Sokolski dom).

Izložbu čine dela trojice slikara različitih generacija koji su publici poznati po motivima Sremskih Karlovaca i kao zaljubljenici u ovaj grad, čiju je slavu pronosio i sam Branko Radičević u svojoj poeziji. U pitanju su slikari Evegenije Gena Knežević, Slobodan Radin i dr Uglješa Colić.

Na otvaranju izložbe stihove će govoriti karlovački pesnik Dušan Gazibarić.

Na licu mesta održaće se demonstracija štampanja grafičke tehnike visoke štampe na presi. Ovom prilikom posetioci će moći da se upoznaju sa nastankom umetničke grafike i radovima polaznika škole grafike u Sremskim Karlovcima.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /