in

Svetska banka: Rast u Srbiji se ubrzao na 2,5 odsto u 2023, ove godine biće 3,5 odsto

BEOGRAD –

Rast privrede Srbije ubrzao se u drugoj polovini 2023, usled čega je rast BDP-a na nivou cele godine dostigao 2,5 odsto, a u toku 2024. očekuje se dalje ubrzanje rasta i biće oko 3,5 odsto, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke: “Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan”.

Očekuje se da će privreda Srbije u 2024. ostvariti rast po stopi od oko 3,5 odsto, čemu će najveći doprinos dati potrošnja.

Na srednji rok, projekcije ukazuju na to da će ekonomija stabilno rasti po stopi od oko tri do četiri odsto godišnje, a podršku toj ekspanziji pružiće povećanja potrošnje i investicija, kao i nastavak pozitivnog trenda izvoza.

Prema očekivanjima, strane direktne investicije nastaviće da igraju ključnu ulogu u finansiranju.

Uz ograničen prostor za buduće pakete podsticajnih mera, potrebne su strukturne reforme kako bi se ubrzao rast, što će sa svoje strane pomoći konvergenciju sa prihodima u EU, poručuje Svetska banka. Kako je navedeno, stopa siromaštva smanjena je u 2023. na procenjenih 7,5 odsto.

Privredni rast je tokom 2023. bio procenjen na 2,5 odsto međugodišnje (g-g), što je više od ranijih projekcija zahvaljujući neočekivano dobrom rezultatu sektora poljoprivrede i građevinarstva, kao i snažnom oporavku sektora energije nakon krize iz 2022.

Svetska banka upozorava da je ostvarenje daljeg ubrzanja privednog rasta u 2024. ugrožavaju određeni negativni rizici. Prema projekcijama, smanjenje siromaštva će se nastaviti, premda nešto sporije, pošto će nezaposlenost ostati na značajnom nivou u pojedinim regionima i među pojedinim starosnim grupama.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /