in

Светски дан борбе против рака јајника

Још једну годишњицу обележавања Светског дана борбе против рака јајника, Србија дочекује са забрињавајућом статистиком – сваког дана три жене оболе, а једна умре од те подмукле болести. Две године рада здравствених установа у ковид режиму, стигло нам је на наплату, сагласни су лекари, јер се велики број жена, из страха од гужви у амбулантама, није на време јавило на преглед.

“У инциденцији смо слични Војводина, Србија, као Европа, нажалост морталитет нам је нешто већи. Проблем је што се та врста карцинома јајника у преко 70 одсто случајева јавља у узнапредовалом стадијуму“, рекао је Проф. др Аљоша Мандић,начелник одељења гинекологије, Институт за онкологију Војводине.

Зато су правовремена дијагностика и оптимално лечење од пресудног значаја, што је препознала и држава, која је путем РФЗО-а најавила да ће женама у почетном стадијуму болести, по критеријумима које ће одређивати онколози, од јуна бити доступни најсавременији биолошки лекови и таргет терапије, о трошку државе.

„Основе примарне, циљне, таргет терапије није емпиријска терапија него персонализована терапија, будући да ће сада све те пацијенткиње у Србији моћи да добију детекцију тзв. БРЦА мутација, на основу којих ћемо моћи да одредимо да ли јесу или нису за лечење. Све те пацијенткиње захваљујући таквој врсти терапије, тај период где не можемо да добијемо излечење, обезбеђујемо тај хроницитет, одржавања болести под контролом“, додаје Мандић.

Због великог броја пацијенткиња у онколошким амбулантама, лекари често немају прилику да са сваком детаљније поразговарају, те се наметнула потреба за специјализованим Саветовалиштем, које су иницирали Савез друштава Војводине за борбу против рака и Институт за онкологију Војводине.

„Ту нећете моћи добити информације типа мене нешто боли, шта да ја урадим. То морате ићи код свог лекара, лечење преко телефона не постоји. Ово је саветовалиште у којем ћете моћи добити опште информације о овој врсти болести, где да се јавите, где да се информишете за додатне детаље“, закључује Мандић.

Саветовалиште за све жене, које имају сумњу на рак јајника, почеће са радом у јуну, а у њему ће бити ангажовани стручњаци Института за онкологију Војводине и Савеза друштава Војводине за борбу против рака. Како најављују, више детаља, ускоро ћете моћи да пронађете и на њиховим званичним сајтовима.