in

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze – Sve dok bude bio ijedan slučaj zaraženog, ova bolest neće biti iskorenjena

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze – Sve dok bude bio ijedan slučaj zaraženog, ova bolest neće biti iskorenjena

Sve dok bude bio ijedan slučaj zaraženog, tuberkuloza neće biti iskorenjena – poručuju lekari na Svetski dan borbe protiv te zarazne bolesti.

Prema zvaničnim podacima prošle godine je registrovano 476 obolelih, od kojih je troje dobilo težak multirezistentan oblik. Na Odeljenju za tuberkulozu Instituta za plućne bolesti Vojvodine, od početka godine je hospitalizovano sedmoro pacijenata, trenutno ih se leči troje, među njima je i jedna HIV pozitivna osoba.

”Zahvaljujući visokom obuhvatu vakcinacije, koje je gotovo stopostotno, ali i inovativnim terapijama za sve senzitivne oblike tuberkuloze, ta izrazito zarazna bolest je pred eliminacijom u našoj zemlji”, saopštila je prim. dr Darinka Kukavica, načelnica Odeljenja za tuberkulozu, Klinika za granulomatozne i intersticijumske bolesti pluća.

To nije slučaj u mnogim evropskim zemljama, i Severnoj Americi, koje su ukinule vakcinaciju novorođenčadi protiv tuberkuloze.

“Mi smo ostali pri vakcinaciji da se u toku prve godine života, po samom rođenju deca vakcinišu, ali moram i to naglasiti da je BeSeŽe stara vakcina, ona ne štiti od tuberkuloze, ona štiti od teških formi bolesti, kao što su tuberkuloza mozga, moždanica, milijarna tuberkuloza i faktički je trajanje te zaštite je do 15 godina života“, rekla je dr Kukavica.

U našoj zemlji su dostupni svi antituberkulotici za prvu i drugu liniju lečenja, koji su u primeni u celom svetu, i svi su besplatni, a cilj je da se vreme lečenja pacijenata skrati.

”Cilj jeste da skratimo lečenje tuberkuloze. Kada sam ja počinjala da radim lečenje tuberkuloze trajalo je 24 meseca. Novim terapijskim režimima, novim protokolima, lečenje je smanjeno na 6 meseci”, dodala je ona.

Naša sagovornica napominje da je primera radi u Engleskoj vreme lečenja tuberkuloze smanjeno na 4 meseca, i zaključuje da će razvojem novih vakcina i lekova, to vreme biti verovatno i kraće.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /