in

СВМ је спреман да поново буде део републичке власти

“Мораће да се воде разговори о политичким приоритетима, о мерама за овладавање веома компликованим изазовима генерисаним недавном пандемијом, сукобом у Украјини, енергетском кризом и надолазећом инфлацијом као последицом украјинске кризе”, изјавио је Пастор у интервјуу за Политику.

Додао је да је СВМ спреман да буде део владајуће већине и учествује у раду владе на нивоу државних секретара, као што је и до сада био случај.

Пастор је медијске написе о томе да би функционерка СВМ-а Елвира Ковач могла бити нови председник Скупштине Србије рекао да су то спеклулације и да тако нешто није понуђено и додао како би она могла, као и до сада да обавља функцију потпредседника републичког парламента.

Лидер СВМ-а је оценио да је безбедносна ситуација у Војводини и Суботици добра, а међунационални односи хармонични и складни и да се сви труде да их сачувају.

Пастор је нагласио да такву ситуацију угрожавају дешавања међу мигрантима на северу Србије и уз границу са Мађарском.

“Не би смео нико без валидног документа да уђе на територију државе, не би смео тражилац азила да изађе из центра док се поступак по његовом захтеву не оконча, не би смео нико да вршља по читавој територији без икаквог документа, не би смели илегално прелазити границу. Нелегалан прелаз границе није људско право, заштита својих грађана мора постати апсолутни приоритет”, нагласио је Пастор.