in

СЗО: Највиши степен узбуне због ширења мајмунских богиња

Ова агенција Уједињених нација сазваће поново састанак комитета који ће вероватно предложити проглашење епидемије изазване глобалном здравственом ситуацијом, преноси Ројтерс.

То би требало да доведе до највишег степена узбуне СЗО, чији се почетак очекује 18. јула или раније, рекао је генерални директор те организације УН Тедрос Гебрејесус на виртуелној конференцији за новинаре из Женеве.

Додаје се да је на претходном састанку 27. јуна, комитет одлучио да још није била ургентна здравствена ситуација у вези са епидемијом мајмунских богиња, иако се број случајева повећава како у афричким земљама у којима се обично шири, тако и другде у свету,

„И даље сам забринут због обима и ширења вируса по целом свету“, рекао је Гебрејесус, додајући да недостатак тестирања значи да ће вероватно бити много више непријављених случајева.

Он је истакао да је око 80 одсто случајева забележено у Европи.

Ројтерс наводи да се мајмунске богиње, обично блага вирусна инфекција која изазива симптоме сличне грипу, шире светом од почетка маја, а стопа смртности у претходним епидемијама соја који се тренутно шири била је око један одсто.