in

Tadić: Zapad odgovoran za rat u Ukrajini, nema rešenja bez ponovnog razmatranja presedana na Kosovu

Tadić: Zapad odgovoran za rat u Ukrajini, nema rešenja bez ponovnog razmatranja presedana na Kosovu

“Albanijan post” u tekstu konstatuje da je Tadić izgubio političku moć, a njegova stranka na poslednjim izborima nije ušla u parlament

“Zbog dvostrukih standarda, Zapad je takođe odgovoran za otpočinjanje rata u Ukrajini i verujem da nema rešenja bez ponovnog razmatranja presedana na Kosovu sa Zapada. Putinov glavni argument za početak rata je upravo Kosovo, stoga je licemerno govoriti o Putinu, a ne govoriti o nezakonitoj jednostranoj podršci proglašenju nezavisnosti Kosova”, rekao je Tadić za albanski list koji je intervju sa bivšim predsednikom Srbije najavio kao ekskluzivan, insistirajući da je reč o evropskom lideru koji je izgubio političku moć, a njegova partija nije ušla parlament.

Na konstataciju da je bio kategorički protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, a što je, navodi list “pravna realnost od 2008”, uz podsećanje na pitanje upućeno Međunarodnom sudu pravde, te na pitanje da li je i dalje protiv nezavisnosti, Tadić je odgovorio – “Jesam, i uvek ću biti”.

“I grešite, Međunarodni sud pravde nikada nije odgovorio na naše pitanje i izbegavanjem jasnog odgovora otvorili su opasna vrata svakoj državi i političkom akteru da to tumači prema sopstvenim interesima, a ne po međunarodnom pravu. Tako vi birate da tumačite, s druge strane, Srbija i zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova biraju suprotno. Vi kažete da je MSP izjavio da ne krši međunarodno pravo, a ja kažem da nikada nije rekao da je u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Tadić.

Kaže i da je tada još upozoravao da će taj presedan otvoriti “Pandorinu kutiju” u celom svetu, kao i da je pogrešno predstavljati odgovor MSP-a kao pravni osnov, jer je to samo savetodavno mišljenje.

“Inače bi Kosovo od tada postalo članica UN”, rekao je Tadić i naveo da se ne mogu istovremeno optuživati Putin i slaviti tumačenje Međunarodnog suda pravde, a to upravo, kaže, rade Priština i zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

Na pitanje kako vidi razvoj dijaloga, kaže da je u vreme kada je on bio predsednik, cilj dijaloga bio pronalaženje kompromisa i omogućavanje normalnog života, ali je, prema njegovim rečima, posle 2012, “dijalog bio samo pozorište za domaće političke poene sa obe strane”.

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu, koji, kako navodi list , rešenje koje se približava “modelu dve Nemačke”, Tadić je rekao da za njega to nije odgovarajući model i da je kao predsednik odbio svaki sličan predlog, jer, kako kaže, svaki plan u vezi sa “dve Nemačke” nije pogodan za slučaj Kosova.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /