in

Terapijsko jahanje na Sarić salašu na severu Bačke

Na 98 godina starom salašu na severu Bačke konji nisu neuobičajena pojava, ali jeste to što oni leče ljude koji ih jašu.

Pod motom “Kasom kroz život” na Sarić salašu kod Subotice organizuje se terapijsko jahanje koje pohađa oko 160 mališana iz Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka” u Subotici i još 27 mališana od kojih većina živi sa autizmom, Daunovim sindrom ili multiplom sklerozom… Ova terapija deci predstavlja pravo zadovoljstvo i daje veoma dobre rezultate.

Dvadesetogodišnja Dijana Evetović je osoba sa smetnjama u razvoju koju hipoterapija i jahanje čine srećnijom i zdravijom. Njena majka Mirjana kaže da je progovorila u desetoj godini, kada je prvi put jahala konja.

“Kada je na konju, Dijanin mozak dobija informaciju da je zdrava i to je ono što pospešuje rehabilitaciju, pa ona lepše priča. Ona, nažalost, ima epilepsiju. Ovo je veoma bitan vid terapije i za epilepsiju, kao i za sve ostale njene motorne probleme. Lakše hoda, lepše priča”, kaže Mirjana Evetović, Dijanina majka.

Bračni par Zoran i Iva Sarić vratili su se na porodični salaš kako bi preneli iskustva o blagodetima terapijskog jahanja stečena u Americi.

“Sin Filip rodio nam se u Americi 2005. godine. Dijagnostikovan mu je Aspergov sindrom, dečji autizam. Od tad, kada je imao 14 meseci, i kada su počeli problemi, sa njim smo započeli terapijska jahanja”, rekao je Zoran Sarić, vlasnik Sarić salaša.

Terapije sprovodi Zoranova supruga Iva, koja je defektolog, a u Americi se dodatno školovala za terapijsko jahanje i hipoterapiju.

“Konji su topliji od nas za stepen, dva, tako da ta toplina zagreva jahača dok je na konju, i tu dolazi do opuštanja mišića. Trodimenzionalni pokreti su veoma važni, odnosno ti trodimenzionalni impulsi, tako da kažem, koji se sa konjskih leđa prenose na karlicu jahača, pa putuju preko kičmene moždine skroz do centralnog nervnog sistema, odnosno mozga”, ističe Iva Sarić, defektolog i hipoterapeut na Sarić salašu.

Iva Sarić je zadovoljna što su terapije na salašu pomogle mnogim osobama sa smetnjama u razvoju.

“Najveći uspeh smo imali sa dečakom koji je prohodao kod nas sa 11 godina. Zatim, recimo, dečak od devet godina koji je posle treće terapije, znači samo treće terapije, napustio svog pratioca, odnosno pratilac mu više nije bio potreban. Imamo decu koja su propričala kod nas. Osmehe na dečjim licima koji su neprocenjivi… Jedna mama je bukvalno zaplakala ovde kod nas, jer, kako kaže, taj osmeh nikada nije videla. Prvi put se desio upravo na konju”, kaže Sarićeva.

jahanje,, terapija,, osobe, sa, invaliditetom,

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pomogao je u podizanju hale u kojoj se odvija terapijsko jahanje, a u toku je i izgradnja eko-kuće koja će služiti za seminare iz hipoterapije.

“Radimo sa Ministarstvom zdravlja. Za sada smo mi jedini koje su prepoznali kao hipoterapijsku organizaciju. Radimo na prevodu diploma i sertifikata, kako bismo mogli da držimo predavanja i obučimo druge kako da rade”, rekao je vlasnik salaša.

Na salašu će biti uređena i kovačnica za konje po ugledu na staru koja je ovde postojala još pre 96 godina, a Iva i Zoran Sarić se nadaju da će hipoterapija i jahanje njihovih konja doneti osmeh na lice i bolje zdravlje mnogim osobama sa smetnjama u razvoju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /