in

Trgovina ljudima treća najprofitabilnija grana organizovanog kriminala

Srbija evropski Dan borbe protiv trgovine ljudima dočekuje sa prosečno istim brojem žrtava kao i prethodnih godina, sa akcentom na značaj prevencije.

Žrtva trgovine ljudima može biti svako, te predrasude o toj temi demantuju brojke i podaci. U toku prošle godine identifikovano je 46 žrtava trgovine ljudima. Većina su žene i devojčice u kontekstu seksualne eksploatacije, a od tog broja njih 39 eksploatisani su na teritoriji Srbije.

“U porastu je interna trgovina ljudima i prema brojnim podacima najduže 100 kilometara od mesta prebivališta neke osobe bude njena eksploatacija. Dakle i ove godine podaci za prošlu pokazuju da je najčešće žrtava seksualne eksploatacije, da su to žene i devojčice, a potom ide radna i višestruka eksploatacija”, ističe Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće, Centar za socijalni rad, Novi Sad.

Žrtve najčešće najpre identifikuje policija, potom centri za socijalni rad i nevladine organizacije. Zbog toga je važno imati obučene i senzibilisane stručnjake u toj oblasti, ali i upućenu javnost od najmlađeg uzrasta. Crveni krst Novog Sada deo je gradskog tima za borbu protiv trgovine ljudima, a njihovi volonteri, edukuju osnovce, srednjoškolce i studente.

“Sa decom ne koristimo takvu terminologiju da ih ne bismo uplašili. Sa njima razgovaramo: šta ako vam nepoznati čika priđe na ulici, pa vas ponudi bombonom da ne treba da prihvate pomoć nepoznatih i da se na taj način zaštite dok sa starijima na ozbiljniji način razgovaramo o tome i nekim merama opreza kojima mogu da se zaštite”, naglašava Sara Mitričević, volonterka Crvenog krsta.

“Grad Novi Sad je prepoznao ovo kao sistemski problem. Mi imamo tim grada u kome su predstavnici Gradske uprave, tužilaštva, sudstva, centra za socijalni rad i crvenog krsta. Crveni krst se isključivo bavi prevencijom. Naš osnovni zadatak je da podižemo svest o značaju ovog problema”, rekao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog Krsta Novog Sada.

Pored seksualne i radne eksploatacije oblici trgovine ljudima su i prinudno prosjačenje, prinudni brak, kao prinudno izvršenje krivičnih dela. Zbog toga u Centru za socijalni rad apeluju na sve da posebnu pažnju obrate prilikom stupanja u radni odnos sa stranim kompanijama, kao i prilikom putovanja u inostranstvo.

“Kada putujemo važno je da naša lična dokumenta kopiramo i kopije ponesemo sa sobom, važno je da znamo brojeve ambasada, konzulata i drugih predstavništava naše zemlje u zemlji u kojoj putujemo, važno je da budemo u kontaktu sa porodicom “, naglašava Nada Padejski Šekerović, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće, Centar za socijalni rad, Novi Sad.

Pored Evropskog, Srbija obeležava i međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima 30. Jula.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /