in

Туристи се враћају у Нови Сад

Пандемијске године туристички радници искористили су како би ојачали своју понуду и спремно дочекали отварање граница и повратак туриста. Туристичка организација Новог Сада, између осталог, осмислила је 64 предлога за 52 викенда, а у плану је и даље проширење садржаја који се могу искусити.

„Ти резултати се виде сада кроз званичну статистику, пре свега у броју остварених ноћења имамо скоро 50% више ноћења у прва два месеца ове године у односу на прва два месеца изузетно јаке године 2019“, саопштила је Тихана Путин, Туристичка организација града Новог Сада.

Осим тога Нови Сад као сити брејк дестинација је за последње три године, захваљујући богатој понуди, успео туристе да задржи већи број дана.

„Оно што је важило за 2019. годину јесте да је просек боравка био 1,92 дана. Ми смо успели да у 2021 тај просек код страних туриста повећамо на 2,68 код страних туриста, а већ у овој години смо прешли 3, дошли смо чак и на 3,5“, рекла је Путин.

У ту статистику треба урачунати и туристе, који у нашу земљу долазе речним путем. Они не улазе у званичан републички просек јер не ноће у нашим смештајним капацитетима, али су и те како важан део туристичког тржишта.

„Они ако се први пут сусретну са дестинацијом и ако им се допадне има примера и то заиста доста и из ранијих година да нам се ови туристи заиста и враћају. Углавном кроз нека индивидуална путовања или опет користе неке туроператоре као агенције које ће их кроз неко групно путовање поново довести у Нови Сад где ће га детаљније моћи упознати“, додала је Тихана.

Према подацима Агенције за управљање лукама, током 2021. године на новосадско путничко пристаниште пристао је 131 брод. Према садашњим најавама, ове године бисмо могли да достигнемо рекордну 2019-ту годину, када је у Новом Саду било усидрено 429 бродова.