in

Турска обновила захтеве Шведској и Финској

“У оквиру споразума који је потписан између Турске, Шведске и Финске на последњем самиту НАТО, успостављен је надзорни комитет”, рекао је Боздаг у телевизијском интервјуу за Хабер Глобал, преноси Ројтерс.

У тексту који је потписан прошле недеље, Финска и Шведска су се усагласиле да “брзо и темељно решавају турске захтеве за депортацију или екстрадицију осумњичених за тероризам у складу са Европском конвенцијом о екстрадицији”.

“Сходно томе, данас смо обновили неке захтеве који су раније били одбијени и подсетили на неке захтеве на које није одговорено”, рекао је Боздаг.

Турска се успротивила настојањима Шведске и Финске за улазак у НАТО због, како је саопштила, подршке курдским милитантима и другима које сматра терористима, као и због ембарга на оружје и неиспуњених захтева за екстрадицију.

Прошле недеље, три земље потписале су споразум да Анкара уклони своју блокаду, док су се земље кандидати обавезале да неће подржавати курдске милитантне групе Радничке партије Курдистана (ПКК) и милиције сиријских Курда (ИПГ) или мрежу свештеника Фетулаха Гулена са седиштем у САД.

Анкара тврди да је Гуленова мрежа извела покушај државног удара 2016. године и назива је терористичком организацијом акронимом ФЕТО, наводи Ројтерс.