in

Turski opozicioni kandidati proglasili pobedu u Istanbulu i Ankari

Turski opozicioni kandidati proglasili pobedu u Istanbulu i Ankari

ISTANBUL –

Ekrem Imamoglu, aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije , proglasio je večeras pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u Turskoj. Imamoglu je rekao da vodi na lokalnim izborima u Istanbulu sa više od milion glasova podrške nakon što je prebrojano 96 odsto glasačkih listića, preneo je Rojters.

On je ranije izjavio da na osnovu podataka koje su prikupili, može da kaže da su građani zaista pokazali naklonost i poverenje u njih i dodao da ih trenutna slika veoma raduje.

Prethodno je aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat, Mansur Javas proglasio pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji ce obavljati funkcije u narednih pet godina.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /