in

Tužilac traži 40 godina zatvora za navijače Zvezde optužene za paljenje kombija sa navijačima Partizana

Tužilac traži 40 godina zatvora za navijače Zvezde optužene za paljenje kombija sa navijačima Partizana

Odbrana je sa druge strane tražila oslobađajuće presude, a sud je zakazao za 16. april izricanje prvostepene presude.

Optuženi u ovom slučaju su Veljko Milivojević iz Mladenovca, Boris Novović, Ivan Marković, Todor Arambašić i Mihailo Stepanović svi iz Beograda.

Postupajući tužilac je u završnoj reči na suđenju između ostalog naveo da je dokazano da su optuženi izvršili krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti, dodajući da su oni delimično priznali krivicu.

Optuženi su u odbrani rekli da nisu bili organizovani i da nisu znali da su u tom kombiju navijači FK Partizana, kojim izjavama, kako je istakao tužilac, sud ne bi trebalo da pokloni veru, jer su kako tvrdi kritičnom prilikom rekli “ajmo Grobari”.

Postupajući tužilac je sudu predložio da optužene osudi na jedinstvene kazne zatvora od po osam godina, kao i da im izrekne novčanu kaznu od 400.000 dinara, te da im izrekne meru zabrane prisustvovanja određenim utakmicama u trajanju od po pet godina.

Sa druge strane branilac prvooptuženog Novovića, advokat Nenad Bulja, tvrdi da bi sud trebalo njegovog branjenika da oslobodi od optužbi navodeći da nema dokaza da je izvršio krivična dela koja su mu stavljena na teret.

Branilac je rekao da jedino što je Novović uradio je bacio kamenicu u pravcu odakle su i ka njemu letele kamenice, dodajući da u radnjama optuženog ne postoji uzročno-posledična veza između događaja i radnji optuženog.

Advokat Stefan Jokić, branilac svih optuženih, koji je od suda zatražio da optužene oslobodi od optužbi, navodeći da su oni zapravo odbijali protivpravni napad, kao i da nije dokazano da su postupali sa umišljajem.

Cela optužba se zasniva na rečima maloletnika, koji je, kako tvrdi Jokić kasnije priznao da je izmislio delove iskaza kako ne bi išao u zatvor.

Jokić je naglasio da niko od svedoka – oštećenih nije prepoznao optužene i nisu se pridružili njihovom krivčnom gonjenju, te je predložio sudu da ih oslobodi ili ukoliko ih ne oslobodi, da prilikom odmeravanja kazne uzme u obzir olakšavajuće okolnosti na strani optuženih, a to je mladost, neosuđivanost, da nije bilo umišljaja, emocionalno stanje i smanjena uračunljivost, ali ne bitno kako su ocenili veštaci.

Petorica optuženih su se složili sa svojim braniocima.

Postupajuću sudija je odlučio da danas optuženima ukine kućni pritvor u kojem su od 1. juna 2022. godine.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila prošle godine oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju.

Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija.

Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata.

Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo.

U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.

Optuženi u ovom slučaju su na početku suđenja delimično priznali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći “da su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /