in

U Briselu se održava drugi Šumanov forum za bezbednost i odbranu

Cilj foruma je da se rasvetli kako aktuelna i potencijalna mirovna, bezbednosna i odbrambena partnerstva mogu da odgovore na najhitnije bezbednosne pretnje i izazove i doprinesu globalnom miru i bezbednosti, kao i da podrže međunarodni poredak i multilateralizam zasnovan na pravilima.

Učesnici će tokom foruma razgovarati o tome kako na najbolji način ojačati i razvijati saradnju u oblasti mira, bezbednosti i odbrane, u cilju rešavanja zajedničkih bezbednosnih pretnji.

Ovo je druga godina da se održava Šumanov forum, a visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, na čiji inicijativu se okupljaju najbliži partneri EU u oblasti mira, bezbednosti i odbrane radi razmene mišljenja o zajedničkim bezbednosnim izazovima i zajedničkim odgovorima, istakao je da forum raste.

On je, po dolasku na drugi dan foruma, rekao da će učesnici razgovarati o pitanjima kao što su sajber bezbednost, odbrana i odbrambene sposobnosti i izazovi s kojima je potrebno suočiti se, kao i borba protiv terorizma i hibridne pretnje.

Borelj je dodao da će se tokom foruma razgovarati i o ratu u Ukrajini i ratu u Gazi sa “neprihvatljivim brojem ubijenih svaki dan”, kao i o mnogim drugim pitanjima.

“Ovaj sve veci broj učesnika objašnjava veličinu bezbednosnih pretnji sa kojima se suočavamo. A realnost je da niko ne može sam da se nosi sa ovim pretnjama. Bezbednosna i odbrambena agenda EU i naših partnera sve su više povezani. Jedan problem je povezan sa drugim. Žarišta u svetu su povezana lancem žrtava i protivakcija”, rekao je Borelj.

On je dodao da će učesnici foruma imati priliku da saslušaju jedni druge, iznesu zajedničke procene pretnji, i razgovaraju o načinima za njihovo rešavanje.

“Ovo je pravo partnerstvo. Slušanje i delovanje zajedno. Kao EU, imamo alate i okvire da to učinimo”, rekao je Borelj.

Borelj je istakao da EU obezbeđuje vojnu podršku više od 20 zemalja preko Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć i ukazao na misije EU za obuku u Mozambiku i Ukrajini, gde je, kako je naveo, obučeno više od 50.000 vojnika.

On je dodao da EU želi da ponudi nove oblike saradnje partnerima i podsetio da su protekle i ove nedelje potpisana dva partnerstva u oblasti bezbednosti i odbrane – sa Moldavijom i Norveškom.

“Druga su u pripremi i nadam se da ce biti potpisana pre leta”, rekao je Borelj i dodao da EU želi da ojača svoju ulogu kao “bezbednosnog provajdera”.

Šumanov forum počeo je sinoć ministarskom večerom iza zatvorenih vrata.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /