in

U Galeriji Matice srpske otvorena izložba “Inspirisani francuskom”

U Galeriji Matice srpske otvorena izložba “Inspirisani francuskom”

U centru izložbe su veliki srpski umetnici prve polovine 20. veka, koji su stvarali pod uticajem grada svetlosti. Postavka je otvorena do 26. maja.

Veliki srpski slikari 20. veka često su težili tome da idu u korak s aktuelnim umetničkim stremljenjima evropskih metropola. Sava Šumanović, Bogdan Šuput, Petar Dobrović, Milan Konjović i drugi spadaju u red onih koji su bili inspirisani Francuskom, te je istoimenom postavkom autorke Ivane Rastović Galerija Matice srpske pokušala još jednom da ukaže na značajnu kulturnu vezu ta dva naroda.

Ambasadorka Grčke u Srbiji i predsednica grupe frankofonih ambasada Marija Levanti i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar svečano su otvorili izložbu, koja je organizovana u okviru manifestacije Mesec frankofonije.

Budući da je Srbija na putu da postane ravnopravni član “Međunarodne frankofone organizacije”, ambasadori iz Francuske, Maroka, Konga i Švajcarske posetili su Novi Sad i govorili o značaju frankofonije za našu zemlju.

Tokom trajanja izložbe, do 26. maja, biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja, kustoskih vođenja, kao i kreativnih radionica za decu i tinejdžere.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /