in

У Градском музеју Вршац одржана још једна музејска радионица за малишане

Васкрс је празник ком се деца највише радују, јер је испуњено обичајима који су њима нарочито прилагођени.

Осим што су имали прилику да искажу своју креативност, најмлађи су научили и нешто о више о празничним обичајима. На пример, постоји више предања о томе зашто се јаја фарбају баш у црвену боју, а једно од наприхваћенијих је везано за Марију Магдалену, која је након Христовог васкрсења кренула у свет са корпом белих јаја.

„Када је дошла до римског цара Тиберија, рекла му је „Царе Тиберије, Христос је васкрсао!“, нашта се он насмејао, и рекао – „јесте, као што су та јаја у твојој корпи црвене боје!“. На њен поздрав – Христос васкрсе – сва јаја у корпи променила су боју и постала црвена. И од онда ми за Ускрс фарбамо црвена јаја“, прича попадија Виолета Сандић.

Радионице за најмлађе у вршачком Градском музеју већ су традиција, а на данашњој им се придружила и градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Руководство музеја оваква дружења сматра једном од најдрагоценијих музејских делатности.

„Обележавамо не само значајне датуме из историје града, дакле учимо локални у националну историју, али на овај начин негујемо и традицију. Ова деца одрастају у музеју, и то је једини прави пут неговања музејске публике“, истиче директорка музеја Ивана Ранимиров.

Радионице овог типа, уз игру и стварање, показало се из досадашњег искуства, један су од најбољих начина за усвајање нових знања и усмеравање најмлађих ка неговању културе, уметности, историје и традиције.