in

U Italiji se obeležava Nacionalni dan sećanja na žrtve mafije

U Italiji se obeležava Nacionalni dan sećanja na žrtve mafije

On je na ceremoniji povodom Nacionalnog dana sećanja na žrtve mafije rekao da je ovo dan koji naglašava posvecenost oslobođenju stanovništva i teritorije od mafijaških organizacija.

Matarela je istakao da je u toj borbi najvažnije da se prevaziđu ravnodušnost i rezignacija stanovništva, od koje, kako je naveo, kriminalne grupe uvek imaju korist, prenosi Ansa.

“Kada branimo dostojanstvo kao slobodni građani, kada se bunimo protiv nasilja i nepravde, kada ne gledamo na drugu stranu dok smo suočeni sa zlostavljanjem, mi doprinosimo borbi protiv mafijaških organizacija, naglasio je šef italijanske države.

On je na ceremoniji pročitao imena nevinih žrtva, ističući da je odavanje počasti žrtvama “snažan kolektivni izraz želje za pravdom, što čini vitalnu energiju demokratije”.

U Italiji je, nakon 1970-ih, kada su u zemlji bili rasprotranjeni korupcija, ubistva i iznude, između 1983. i 2017. godine broj ubistava povezanih sa mafijom smanjen.

Između 1988. i 1992. godine mafijaške organizacije počinile su u Italiji 2.600 ubistava, a od 2013. do 2017. broj ubistava povezanih sa mafijom iznosio je 233, pokazuju podaci Statiste, nemačke onlajn platforme za prikupljanje podataka.

Poslednjih godina u Italiji je smanjen i broj mafijaških udruženja, pa su tako 2005. godine u postojale 153 organizacije koje su klasifikovane kao mafijaške kriminalne grupe, a do 2018. godine taj broj je pao na 93.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /