in

U Kanjiži potpisana povelja o rodnoj ravnopravnosti

U Kanjiži potpisana povelja o rodnoj ravnopravnosti

Evropsku povelju potpisalo je gotovo devedeset gradova i opština u Srbiji, sa ciljem da usmere snage ka postizanju veće ravnopravnosti. Ona, na lokalnom nivou, ima zadatak da unapredi položaj žena u zajednici i usluge koje one dobijaju. Ova deklaracija odnosi se na nekoliko oblasti: zdravlje, kulturu, bezbednost, saobraćaj i ravnopravno učešće u donošenju političkih odluka.

Potpisnici Povelje usvajaju sledeća načela: ravnopravnost žena i muškaraca jeste osnovno pravo, rešavanje i drugih oblika diskriminacije, jednakost u procesima odlučivanja, eliminisanje rodnih stereotipa, uključivanje rodnih stavova u sve aktivnosti lokalne uprave, sastavljanje lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost i priprema budžeta za njegovo finansiranje.

“Već u budžetu za 2024. godinu imaćemo neke stavke gde će stvarno pisati direktni akcioni planovi, gde će pisati neke direktne aktivnosti vezane za ovu vrstu delatnosti”, rekao je Robert Fejstamer, predsednik Opštine Kanjiža.

Obavljeni su razgovori sa građankama, predstavnicima Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, škola i ustanova kulture. Njihove primedbe i sugestije postaće deo Lokalnog akcionog plana.

“Ono što najviše žene traže jeste pitanje prevoza. Jako često se dešava u selima da kažu “Mi ne možemo da odemo ni na jednu predstavu godišnje, nema prevoza kasno, mi ne možemo da se vratimo… Druga važna tema je pitanje bezbednosti. Bezbednost na ulici, bezbednost u institucijama”, rekla je Nataša Okilj, konsultantkinja za rodnu ravnopravnost i pitanja antidiskriminacije SKGO

“Poštovanje principa rodne ravnopravnosti je nešto što treba da bude uključeno u sve lokalne politike i ova povelja je jedan okvir na koji način bi to trebalo da se radi”, rekao je Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti prethodno je usvojena na sednici Skupštine Opštine Kanjiža krajem marta.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /