in

U Kikindi održano “Veče horova”

Horska muzika, bez obzira na to da li je izvode profesionalci ili se radi o horskom amaterizmu, vrši plemenitu misiju i poseduje opšti kulturni značaj. Tako je i kikindska publika imala priliku da uživa u umetničkoj saradnji kikindskog hora “Attendite”, “Voks lihnidos” iz Ohrida i novosadskog hora KUD-a “Svetozar Marković” iz Novog Sada uobličenoj u programu pod nazivom “Veče horova”, koje je održano u svečanoj sali Narodnog muzeja u Kikindi.

“Razmena iskustva, ideja, saradnja horista da oni međusobno pričaju, da se razvijaju kao pevači, mi kao dirigenti, da dobijemo ideju kako da napredujemo. Muzika je živa stvar i treba prijateljstvo da se uspostavlja jer je jako važno”, kaže Sanja Lazar, dirigentkinja hora KUD “Svetozar Marković”, Novi Sad.

Saradnja hora Kulturnog centra ”Atentide” i hora ”Voks lihnidos” iz Severne Makedonije započela je prošle godine, kada su Kikinđani nastupili u Ohridu.

“Želimo da privučemo što više mladih članova, Muzika je život, muzika je ljubav, muzika je sve, kako za nas tako i za sve ostale ljude”, ističe Slave Paskali, član hora ”Voks lihnidos”, Ohrid.

“Ta muzika kao umetnost treba da oplemenjuje sve nas jer ne postoji čovek koji peva, a da loše misli i to je ono čime se mi vodimo u horu”, nadovezala se prof. dr Biljana Jeremić, dirigentkinja hora “Attendite”, Kikinda.

vece, horova, kikinda

Koncert je bio ispunjen muzičkim emocijama kojima se mnogobrojna publika prepustila, što govori i o potrebi da se i na taj način promoviše horska muzika kao jedan od oblika muzičkog stvaralaštva.

“Mislim da je ovo događaj koji nikada do sada nismo mogli da vidimo, ali se nadam da ćemo imati priliku da ga u budućnosti gledamo mnogo više”, smatra Marko Markovljev, V.D. direktor Kulturnog centra Kikinda.

“Veče horova” svoj put ne završava u Kikindi. Koncert će pogledati publika u Novom Sadu, a na organizatorima je da ovu lepu saradnju nastave i ljubiteljima muzike prirede nove programe.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /