in

У Мокрину Биосенс оснива прво дигитално село

Директор овог института, Владимир Црнојевић, каже да су у пројекат Дигиталног села, који ће бити покренут 24. маја, укључени пољопривредници и становници Мокрина и да је то први пут да се дигитална трансформација примени у великом напредном селу .

То би, каже, требало да им омогући да се много више ослањају на информационе технологије у свакодневном раду у пољопривреди, да користе дигиталне платформе за послове са банкама, осигурањем и приликом саветовања, али омогући ефикаснију пољопривредну производњу, заједничке наступе на тржишту, кроз виртуелне задруге, набавку репроматеријала и пласман сировина.

„Ако се покаже успешном, дигиталну трансформацију моћи ћемо да применимо на свим селима у Србији и на читаву пољопривредну заједницу наше земље. У свету постоје дигиталне фарме, али оваква, где ће се у једном ширем социјалном контексту укључити већи број становника и то различитих профила и активности, не постоји“, каже Црнојевић.

Биосенс пројекат дигиталног села покреће након четири године, пошто је у оквиру тог Института отворен Центар дигиталне пољопривреде Србије и пуштена у рад дигитална платформа Агросенс, која кориснике само помоћу паметног телефона потпуно бесплатно снабдева битним информацијама захваљујући сателитској технологији.

Биосенс институт тренутно је смештен у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а по речима Црнојевића зграда института, за коју је премијерка Ана Брнабић положила камен темељац у мају прошле године, сада је завршена, а у току су унутрашњи радови.

„Све оно што је било специфично за зграду, а то су антивибрациони системи, где је језгро зграде одвојено од остатка, је завршено и успешно тестирано. Колеге из Немачке су овде боравиле неколико дана и радиле тестове, све је испало онако како смо и предвидели. Сада убрзано радимо на опремању и унутрашњим радовима и надамо се да ћемо испоштовати циљ који смо поставили, а то је да дочекамо Нову годину у новој згради, каже директор Црнојевић.

Истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема Биосенс је водећи српски Дигитални Иновациони Хаб. Достигнућа Биосенса препозната су у Србији и у свету. Укључен је у неке од највећих европских дигиталних иновационих пројеката.

Сарађује са великим мултинационалним корпоративним актерима из различитих индустрија попут индустрије софтвера, компјутерских игара, осигурања и националним телима.

У Центру за сензорске технологије института тренутно се ради на развоју силикатних наноматеријала, како би се применили у дијагностици и снимању ткива рака. Ови материјали користиће се и за паметну амбалажу за храну и за медицинске импланте. Нове наночестице се конструишу и ради ефикасног блокирања УВ зрачења и примене у безбеднијој генерацији крема за сунчање.

Ради се и на наногенераторима, развијени су и ултра танки микросуперкондензатори. Биосенсе је развио и Плант-О-Метар, уређај који биљке посматра и ван видљивог дела и у стању је да примети да ли су под стресом и колико су здраве. Прецизно утврђивање стања биљака је један од највећих изазова за пољопривреднике. Тачно мерење влажности земљишта је веома важно у пољопривреди,јер правилан раст, развој и одржавање биљака у великој мери зависи од количине воде у земљишту.

Институт Биосенс означен је као Европски центар изузетности. Сматра се основом научног напретка наше земље.

Тренутно овде ради 140 научника. У плану је да се у наредне три године запосли још 100. На мултидисциплинарним истраживањима раде научници из области природних наука и експерти за информационе технологије.