in

U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na poginule u NATO agresiji

U Novom Sadu obeležen Dan sećanja na poginule u NATO agresiji

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predstavnici Vojske Srbije.

“Dvadeset i pet dugih godina je prošlo od dana kada je naša država doživela potpuno nelegitiman napad od strane NATO agresora. Iako materijalne posledice bombardovanja saniramo gradeći našu zemlju, rane su i dalje žive. Ne znam nikoga ko može ostati imun na sve što nam se dešavalo tog ružnog i tužnog proleća 1999. godine. Svi mi koji smo zapamtili zvuk ratne opasnosti, razarajuće bombe i plač uplašene dece, ne možemo i nećemo nikada zaboraviti sve traume koje smo pretrpeli i žrtve koje smo podneli. Pre svega, civilne žrtve, jer ne smemo zaboraviti da su tada stradala deca i građani, kao i pripadnici junačke Vojske Srbije”, rekao je gradonačelnik Đurić i dodao da je važno da čuvamo sećanje na ljude koji su položili svoje živote za slobodu koju danas živimo.

Nakon molitvenog pomena stradalima u NATO agresiji, prisutnima se obratio i komandant 1.br KoV brigadni general Zoran Nasković koji je rekao da nikada ne mogu biti zaboravljene eksplozije, rušenja, ubijanja i stradanje.

“Naša je dužnost, ali i obaveza, zbog naraštaja koji dolaze, da teške trenutke NATO agresije sačuvamo od zaborava i očuvamo uspomene na one koji više nisu sa nama, u želji da se takvo vreme nikada više ne ponovi”, kazao je general Nasković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić istakao je da je važno čuvati sećanje na sve stradale, kako na civilne žrtve, tako i na pripadnike Vojske i Policije koji su branili otadžbinu, a da je ova komemoracija svojevrsni podsetnik svima na to koliko su skupo plaćeni sloboda i mir.

Vence su položile delegacije Garnizona Novi Sad, Pokrajinske Vlade Vojvodine, Južnobačkog okruga, Grada Novog Sada, porodice poginulih pripadnika vojske, Policijske uprave Novi Sad, odreda Žandarmerije, penzionisanih starešina PVO, Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, SUBNOR-a AP Vojvodine, SUBNOR-a i ORVS Grada Novog Sada, kao i delegacija Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /