in

U Novom Sadu obeleženo 25 godina od početka bitke na karauli Košare

– Kada se kaže Košare, prve misli su snaga, vera i borba onih koji su stradali na braniku otadžbine. Oni su bili živi zid, neprobojna brana nabujaloj sili zla koja je pretila da sruši sve srpsko pred sobom. Oni su branili Srbiju, ne mareći za svoj život, očiju uprtih u viši cilj. Agresoru nije pošlo za rukom da dođe do pobede, a Srbija je uspela da se odbrani. A koga su oni to branili, ne mareći za sebe – pa svoje porodice, svoju decu, rodnu grudu, čast svojih predaka. Ukupno 108 junačkih gromada ušlo je u istoriju na svojoj poslednjoj straži. Sačuvalo je Srbiju. Najmanje što možemo da uradimo jeste da se sećamo njihovih podviga i da nikada ne dozvolimo da neko nipodaštava ni pedalj naše zemlje. Jer ona je nama sveta!- rekao je gradonačelnik i naglasio da kako i država Srbija, tako i Grad Novi Sad vode računa o preživelim borcima, ali i o čuvanju sećanja na poginule.

djuric578

Prisutnima su se pored gradonačelnika obratili potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, kao i jedan od organizatora potporučnik u penziji Petar Mišić koji je istakao da je zahvaljujući Gradu Novom Sadu, Udruženje veterana 53. graničnog bataljona dobilo svoju kuću u Domu penzionera u Kaću.

– Prostorije Udruženja će biti spomen-soba sa fotografijama naših saboraca i sa autentičnim dokumentima iz perioda 1998-1999. godine. Danas, kao i ostalih dana u godini mi se sećamo naših saboraca koji su dali živote da bismo mi živeli u slobodi i miru. Pošto kažu da se umire dva puta, prvi put kada se izgubi život, a drugi put kada vas zaborave, mi koji smo živi smo tu da ne dozvolimo da heroji sa Košara umru drugi put – rekao je Mišić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /