in

У новосадском „Биосенсу“ обука младих истраживача за примену нанотерапија у лечењу рака

Европска комисија је за овај пројекат изабрала новосадски Научно-истраживачки центар „Биосенс“.

Научница која ради на том пројекту Теодора Кнежевић каже да пројекат Nanofacts омогућава нашим научницима да учествују у најсавеменијим истраживањима у овој области што значи да нам доноси светску науку у Нови Сад.

„Недавно смо се вратили са двомесечне обуке у Бечу где смо научили да припремамо тродимензионалне моделе ћелија рака и то првенствено тумора мозга. Ови 3Д модели имитирају развој канцерогеног ткива у организму оболелог. Доказано је да је овакво 3Д испитивање много поузданије. План је да их даље развијамо у Србији где бисмо испитивали ефикасност многих нанотерапија. Развијали бисмо их на Институту Биосенс под руководством вође пројекта др Николе Кнежевића“, каже Кнежевићева.

Сви проблеми могу се превазићи применом нанотехнологије у медицини која има огроман потенцијал.

То је и разлог због чега се наноматеријали све чешће користе за разне алате.

Научница Биосенс института Мила Ђисалов каже да иако је наука напредовала у терапији рака и даље постоји много ограничења и изазова који се морају превазићи.

„Тренутно се суочавамо са неодређеном дистрибуцијом лекова против тумора, њиховом применом у неодговарајућој концентрацији што може довести до појаве нежељених ефеката или до отпорности на лекове. Проблем који желимо да решимо је и тај што они не делују само на малигне већ и на здраве ћелије, каже Ђисалов.

Последње недеље јула биће организована бесплатна тренинг школа у Новом Саду, а обавештења о томе се могу пратити на Биосенсовом сајту, или на сајту Nanofacts пројекта.

На овој тренинг школи ће истраживачи, студенти и сви остали заинтересовани моћи да уче о истраживачким методама и резултатима у овој области од признатих страних и домаћих научника.