in

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

U Srbiji ima oko 3.000 prozjumera ukupne snage 48 MW

Kako se navodi, najveći broj prozjumera čine domaćinstva kojih je 2.128 i njihova ukupna instalisana snaga proizvodnih objekata je 17,3 MW.

Najmanje prozjumera u Srbiji, odnosno onih koji koriste proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, a viškove energije prenose u elektrodistributivni sistem koji funkcioniše kao virtuelna baterija, je u kategoriji stambene zajednice, samo tri zgrade u Subotici, Pančevu i Nišu i instalisana snaga tih solarnih elektrana je 69,5 kilovata (kW).

Kategorija prozjumera ostali kupci-proizvođači su na drugom mestu i njih je ukupno 753, odnosno 705 pravnih i 48 fizičkih lica, ali su oni na prvom mestu po instalisanoj snazi proizvodnje koja je 30,5 MW.

U saopštenju se naglašava da su u kategoriji ostali kupci-proizvođači struje najbrojniji telekomunikacioni objekti kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, dok najveću instalisanu snagu od 17,8 MW imaju 119 industrijskih objekata.

Najveći u ovoj grupi, prema podacima Udruženja OIE je ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, a to je kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW.

U kategoriji ostali kupci-proizvođači nalazi se i 10 crkava, devet škola, pet vrtića, kao i 220 marketa, restorana i trgovinskih centara sa 7,2 MW instalisane snage, ali i 16 državnih institucija.

Udruženje OIE naglašava da podaci pokazuju da se za godinu dana, tačnije od aprila prošle godine do danas ukupna snaga kupaca-proizvođača električne energije povećala približno četiri puta.

“Time se nastavlja pozitivan trend rasta broja kupaca-proizvođača u Srbiji od aprila 2021. kada je usvojen Zakon o korišćenju OIE i uveden sam pojam prozjumera”, navodi se.

Podseća se i da je u skladu sa Zakonom o korišćenju OIE, kupac-proizvođač definisan kao krajnji kupac koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz OIE, pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, a višak isporučuje u zatvoreni distributivni sistem.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /