in

U Srbobranu otkriven spomenik posvećen Lenki Dunđerski

U Srbobranu otkriven spomenik posvećen Lenki Dunđerski

U svečanom činu otvaranja učestvovala je i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

“Ona nije bila samo inspiracija u književnosti, već i u slikarstvu, budući da je našla svoje mesto i na umetničkim delima naših najznačajnijih slikara poput Uroša Predića, Save Stojkova… Sada je vidimo i u vajarskoj umetnosti, izrađen je jedan zaista prelepi spomenik, u sklopu manifestacije koja se od 2006. godine održava u opštini Srbobran pod nazivom “Lenkin prsten” koju takođe sufinansira sekretarijat na čijem sam čelu. Ona budi tu uspomenu, ali istovremeno je i opomena i putokaz da bi ljubav trebalo da bude inspiracija svima nama”, rekla je Milošević.

Statua Lenke Dunđerski u prirodnoj veličini izlivena je u bronzi i delo je vajara Stevana Filipovića. Lenka je u njegovoj viziji dostojanstvena i mudra, i kao takva, verno simbolizuje jednu od najznačajnijih srpskih porodica u Vojvodini.

Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran, istakao je da lokalna samouprava i kroz ovakve projekte nastoji da porodici Dunđerski vrati zasluženo mesto u društvu, budući da su oni neizostavni deo kulturnog identiteta Srbobrana.

“Ono što mi uvek ističemo jeste da je porodica Dunđerski odavde krenula svoj razvoj, da su upravo sa ovih ulica, sa ovih trgova započeli uspon građanske kulture Vojvodine, po čemu ih pamtimo i danas. Zbog toga mi je izuzetno drago što je Lenka ponovo na našim ulicama, na našem trgu i ponovo šeta našim sugrađanima. Na pola puta od Srpske pravoslavne crkve do zgrade budućeg Doma kulture ona je sada na pravom mestu, na mestu koje joj kao članu porodice Dunđerski oduvek pripada i nadam se da će to poslužiti i kao svojevrsna zahvalnost Dunđerskima za sve što su učinili i izvinjenje za svu nepravdu koja je njima učinjena”, istakao je Debeljački.

Izrada statue koštala je dva i po miliona dinara, a trenutno najvažniji zajednički projekat Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Srbobran je druga faza rekonstrukcije Doma kulture za koju je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 63 miliona dinara.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /