in

U Subotici pokrenuta internet stranica za praćenje kvaliteta vazduha

Nakon što je krajem prošle godine na 20 lokacija u Subotici postavila uređaje za merenja kvaliteta vazduha, Organizacija „ITSubotica 2030” je pustila u rad i onlajn platform, preko koje građani mogu da prate aktuelne podatke, koji se svakih 15 minuta osvežavaju. U fokusu su vrednosti određenih PM čestica, onih koje su možda i najštetnije za zdravlje ljudi.

„Imamo različite funkcionalnosti, tako pored trenutnih vrednosti može da se gleda i tabelarni prikaz, istorijat merenja, sva merenja su dostupna besplatno za preuzimanje u istraživačke svrhe, imamo takođe jedan odeljak koji prikazuje kretanje zagađenosti ili kvaliteta vazduha u poslednja 24 sata, 36 sati, može sve do sedam dana unazad vizuelno na mapi da se vidi kako se to zagađenje ili kvalitet vazduha kretao”, objašnjava Filip Budanović, projekt menadžer Organizacije „ITSubotica 2030”.

Naš sagovornik poziva građane da posete sajt „vazduh.itsubotica2030.rs”, da pogledaju kako on funkcioniše i da daju svoje predloge i sugestije.

„Mi već za ovih nekoliko dana dobijamo dosta komentara i sugestija, ljudi nam se javljaju putem mejla, čak ima sugrađana koji žele da doprinesu, da nabave svoj uređaj i da ga povežu na našu mrežu, sve te opcije razmatramo. Zapravo i mi kao organizacija planiramo da povećamo broj uređaja, dakle nećemo da se zadržimo na ovih 20 komada nego želimo da u Subotici bude još više, a čak i da proširimo na okolna mesta”, kaže Budanović.

Cilj ovog čitavog projekta je da se podigne svest građana i da oni sami vrše, takozvani, „građanski monitoring” kvaliteta vazduha, ističe Budanović, dodajući da na taj način i oni sami mogu dati doprinos za jedno kvalitetnije i zdravije životno okruženjeAutorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /