in

U toku štrajkovi u 11 francuskih nuklearki

Proizvodnja energije je takođe smanjena za 1,8 gigavata (GWV) iz još tri nuklearna reaktora, pokazuju podaci francuskog energetskog preduzeća EDF, prenosi Rojters.

Članovi sindikata FNME-CGT već nekoliko nedelja organizuju neprekidne štrajkove u nuklearkama zbog spora s menadžmentom oko plata. Rizik od nestašica električne energije u zemlji je sve veći, jer se francusko elektroprivredno komunalno preduzeće muči da vrati na mrežu dovoljno reaktora za zimski period, prenosi Rojters.

Predstavnica sindikata FNME-CGT Viržini Nojmajer rekla je da je sporazum o platama u sektoru energetike i gasne industrije potpisan ranije, ali će se pregovori sada voditi na nivou kompanije, pri čemu će prva sednica s upravom EDF-a bit održana danas.

Datum ponovnog pokretanja najmanje šest reaktora EDF-a je pomeren jer su se radnički protesti, koji traju nekoliko nedelja, proširili za samo par dana na čak 11 nuklearnih elektrana.

Portparol EDF-a je potvrdio da su zbog štrajkova pomereni rokovi ponovnog pokretanja reaktora u odnosu na datum objavljen prošlog petka, i to za reaktor Katenom1 za 11 dana, na 12. novembar, za reaktor Krua 2 za dve nedelje, na 13. novembar, a za Trikastim 3 za tri nedelje – na 14. novembar.

Takođe, restartovanje reaktora Buže 4 odloženo je za četiri dana na 1. novembar, reaktora Krua 3 za pet dana na 25. oktobara, a reaktora Dampijer 3 za tri dana na 27. novembar.

Radovi na redovnom održavanju se, uprkos štrajkovima, nastavljaju na reaktorima koji su trenutno zatvoreni, rekao je portparol EDF-a.

Ovi poremećaji bi mogli da uspore planove EDF-a da vrati na mrežu flotu nuklearki, čiji je proizvodni kapacitet u 2022. pao na 30-godišnji minimum zbog odlaganja remonta i problema s korozijom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /