in

Ученици ОШ у Футогу покренули су еколошку акцију

Пажљиво слушајући лекцију о електричном отпаду у оквиру предмета „Дигитални свет“, прваци школе „Мирослав Антић“ у Футогу, изразили су жељу да буду иницијатори акције, у којој ће прикупљати старе компјутере, телевизоре, пегле и друге предмете који више не служе сврси и категоришу се као електронски отпад. Уз подршку учитељице написали су писмо директору, који им је одобрио простор за прикупљање отпада.

„Ја сам Симон Јокић. Јављам да идеја електронског отпада ИИ-2 дошла је тако што смо одлучили да морамо да сачувамо природу и тако ће људи имати дугачак живот.“

Како би спремно дочекали дан заштите животне средине 5. Јуна, ученици су у еколошку мисију укључили и другаре из своје, али и других школа и вртића, а глас о правилном отклањању електронског отпада пронео се не само до њихових родитеља, већ и комшија, пријатеља и осталих људи које срећу свакодневно.

„Ја сам се одушевила када сам чула од наше учитељице у школи, заиста предивна акција која је освестила и нас одрасле који бацамо старе мониторе на улицу поред контејнера. Заиста је неопходно да се обратимо надлежним органима да то искористе на прави начин“, казала Рад Швоња родитељ ученика ОШ “Мирослав Антић“.

„Ова акција мислим да је нешто најлепше што је могло да се деси у првом разреду за ову децу, за њихову учитељицу, за читаву школу и за све нас, јер оно што они раде није само за њих него за све нас, за нашу будућност и мислим да ми можемо много да научимо до њих“, додала је Јелица Дачић родитељ ученика.

Учитељица Дијана Коцкаревић каже да је презадовољна одзивом и да је то показатељ, колико најмлађе треба само подржати у њиховим еколошким идејама да би променити свет. Она додаје да су осмислили и даљи еколошки план акције.

„Од новца који будемо добили не очекујемо ми то не знам какав новац , али довољно је да имамо да купимо једну садницу коју желимо да засадимо овде у школском дворишту. Иначе смо имали незгоду једна олуја нам је срушила једно стабло у дворишту тако да су они то одушевљено дочекали да се купи садница и засади баш на том месту“, закључила је учитељица.

Како кажу у тој основној школи, ђаци са учитељима, наставницима и директором учествују и у другим еколошким акцијама, као на пример у оној „Не загађуј, зарађуј“, те су зато ученици стекли правилне еколошке навике и позивају све да им се прикључе. Засигурно и ви код куће имате неки електронски отпад који вам само заузима простор и који сте планирали негде да баците, немојте то учинити. Уместо тога, донесите га на адресу основне школе „Мирослав Антић“ у Футогу и помозите деци да створе за будућност односно чистију планету.