in

Удружење самосталних занатлија: Није тачно да младе не занимају стари занати (АУДИО)

У оквиру удружења, како кажу, имају курсеве за старе и уметничке занате, који трају од 3 и 6 месеци. Њих финансира некад град, а некад покрајина и тако се сналазе. Сматрају, наиме, да би помоћ од државе могли да добију по некој другој основи.

У Удружењу самосталних занатлија Новог Сада предлажу да држава ослободи младе обучене људе пореза и доприноса и парафискалних намета док они не стану на своје ноге каже председник тог удружења Славко Новаковић.

„То су обично породичне фирме са којима сарађујемо и добијамо полазнике курсева те тако теза да људи нису заинтрересовани за занате по мени не стоји“ каже Новаковић.

Прво што они питају је како да отворе своју малу фирму каже саговорник те им удуржење помаже да то што безболније постигну.

Млади се, како каже, јављају на обуке за старе занате у већем броју него што се примају.

„То су керамичари, урамљивачи, дуборесци, кожари, текстил итд. и ми покушавамо преко мреже широм Србије да подстакнемо продају тих предмета који између осталог, обогаћују и туристичку понуду.

20220321, 105852, ресизе

Субвенције су добродошле у погледу набавки машина за рад (коштају око 2 до 3 хиљаде евара).

Своје искуство преноси Андрија Бег оштрач.

Недостатак школованих мајстора, одлазак у иностранство оних који су испекли занат, непостојање закона о занатству разлози су због којих заостајемо за осталим европским државама, истакао је за РНС Славко Новаковић из Удружења самосталних занатлија Новог Сада.