in

Ухапшен бивши хрватски министар актуелне владе Томислав Толушић

Портал Index пише да је Толушић ухапшен по налогу Уреда европског јавног тужилаштва (EPPO), који истражују винарију бившег министра.

Други ухапшени је, пише Index, актуелни представник Министарства пољопривреде.

EPPO је потврдио да су ухапшене две особе.

Овим поводом огласио се МУП саопштењем у којем стоји да полицијски службеници Полицијског националног уреда за сузбијање корупције и организираног криминалитета Служба Осијек, по налогу Уреда европског јавног тужилаштва у Хрватској проводе криминалистичко истраживање због сумње у почињење кривичног дела из домена привредног криминала (субвенцијска превара, злоупораба положаја и подстицање на злоупорабу положаја).

Криминалистичким истраживањем обухваћене су две особе с подручја Полицијске управе вировитичко-подравске, један бивши државни званичник и један запослени у државној управи.

Уред европског јавног тужилаштва се такође огласио саопштењем у којем се каже да се у сарадњи са хрватским Полицијским националним уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета данас проводе хитне доказне радње.

Наведене радње односе се на две особе због сумње на почињење субвенцијске преваре и злоупорабе положаја и овлашћења везано уз два тендера у винском сектору, које је расписала хрватска Агенција за плаћање у пољопривреди, рибарству и руралном развоју.

Тендере је, додају суфинансирала Европска унија.

ЕППО ће након испитивања осумњичених донети одлуку о даљњем поступању у предметном случају, о чему ће јавног бити благовремено обавештена.

Иначе, Толушић је још један бивши ХДЗ-ов министар с хрпом афера због којих је морао да напустити владу.