in

Uhapšeno još jedno lice zbog pretnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću

Uhapšeno još jedno lice zbog pretnji Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću

Na osnovu rada Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal (VTK) i Službe za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, u subotu, 30. marta, na graničnom prelazu Batrovci, prilikom ulaska u zemlju, identifikovan je i uhapšen S.I. za kojim je bila raspisana potraga zbog pretnji Ani Lalić Hegediš, navodi se u saopštenju.

Nakon zadržavanja od 48 časova, saslušan je u Posebnom tužilaštvu za VTK.

Prilikom pretresa, pronađeni su i dokazi da je ista osoba pretila i Dinku Gruhonjiću.

Tužilaštvo je danas predložilo pritvor za S.I. ali je sud odbio taj predlog i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Kako podseća Matić, drugo lice, Š.M. iz Novog Sada, zbog istog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti novinarke i predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Ane Hegediš Lalić, priveden je u četvrtak, 28. marta.

Tužilaštvu su prijavljene četiri pretnje Ani Lalić Hegediš i dve Dinku Gruhonjiću.

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, održanom 25. marta, na kojem je učestvovao i Dinko Gruhonjić, predstavnici Tužilaštva i MUP-a predočili su prisutnima aktivnosti koje su preduzete u vezi sa identifikovanjem i hapšenjem lica koja su izrekla pretnje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nastavljaju da rade na identifikaciji i drugih lica koja su ugrožavala i ugrožavaju bezbednost ovih, ali i svih drugih, novinarki i novinara, dodaje se u saopštenju člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su prošle nedelje organizovali skup podrške Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja i da svakodnevno dobija pretnje, uključujući i pretnje smrću.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu zatražio je da Filozofski fakultet otpusti Gruhonjića.

Kako se to nije dogodilo, stotinak studenata je 26. marta počelo sa blokadom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /